2023. már 13.

Keresik Az Év Pálinkás Bonobonját! Részletek itt!

írta: csokoholiszta
Keresik Az Év Pálinkás Bonobonját! Részletek itt!

images_9.jpegVERSENYSZABÁLYZAT 

„AZ ÉV PÁLINKÁS BONBONJA” – 2023 

Pálinkával készült kézműves bonbonok és pálinkás édesipari termékek  országos versenye 

A verseny kiírója, rendezője: Civilek az Egészségturizmusért és Kulturális Örökségünk  Megóvásáért Alapítvány  

Zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládé mester, nemzetközi csokoládé  bíráló,  

Versenyigazgató: Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET  nemzetközi párlatszakértő  

 1. A verseny célja 

A verseny célja a HUNGARIKUM magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló  minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai  kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket előállító  vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai  együttműködésének előmozdítása, közös megmérettetése.

 2. A verseny meghirdetésének köre 

Magyarországon működő, (adószámmal rendelkező) vállalkozók, vállalkozások, mint  kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók számára, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben  a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék  pálinkáit használják fel.  

 3. A verseny lebonyolítása 

Jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik. 

 4. Versenykiírás  

A verseny kiírója köteles 2023. március 6-ig a Versenyszabályzatot közzétenni a  www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon. 

  1. Nevezési időszak
    2023. március 6. (hétfő) és 2023. április 24. (hétfő) 18.00 óra között

Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2023. április 27 csütörtök. 

 5. Nevezés 

Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, az Év Pálinkás bonbonja – 2023.  menüpontban letölthető „Vállalkozás” és „Termék” regisztrációs lapok kitöltésével, és  elküldésével lehet. Minden termékhez külön-külön kell „Termék Regisztrációs Lap”-ot  beküldeni, melyen fel kell tüntetni a felhasznált gyümölcspálinka fajtáját, gyártóját, a termék  összetevőit, illetve egy rövid gyártói receptúrát, gyártástechnológiai elemeket, ami alapján a  zsűri értékelni tudja az eredeti ötlet megvalósítását.  

A Kiíró kijelenti, hogy a benevezett termékhez tartozó receptúra a nevező kizárólagos  szellemi tulajdona, az csak az érzékszervi bírálók részére megtekinthető. A Kiíró  mindemellett tudomásul veszi, hogy a gyártói receptúrák kapcsán szigorú titoktartási  kötelezettség terheli.  

Nevezési minta: Minden nevezett termék esetén min. 20 db/termék (bonbon) beküldése  szükséges!  

Amennyiben aranyérmes lesz egy tétel, és Nevezője részt kíván venni az ünnepélyes díjkiosztó gálán, abban az esetben a kiírónak joga van a beküldött mintán túl még terméket bekérnie.  

Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat! 

A beküldött csomagokban fel kell tüntetni a készítő vállalkozás, és a benevezett minta/minták  nevét. Többféle termék esetén, azokat megfelelően elkülönítve és jelölve, hogy az a  versenyszervezők számára egyértelműen beazonosítható legyen. 

A verseny anonimitásának megtartása érdekében a termék beazonosítását elősegítő egyedi  logóval ellátott forma bonbon-ok a zsűri elé nem kerülhetnek! 

A verseny kiírójának joga van a benevezett termékeket a rendezvényen megjeleníteni,  kóstoltatni közönség számára. 

A versenytételeket a következő címekre kell eljuttatni:  

  1. Személyesen, futárszolgálattal vagy postai úton:  

Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. 

5600 Békéscsaba, Szarvasi út 79. (Kápolna utca és Szarvasi út sarkán, a Bora Italkereskedés  emeletén található szervezőiroda) telefonszám: +36 30 522 1679 

Beérkezési határidő: 2022. április 26. szerda 18.00 óra

 6 . Kategóriák 

– Minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), bármilyen típusú  gyümölcspálinka felhasználásával  

  1. Krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges,  egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal  

A XXIII. Gyulai Pálinkafesztivál 2023-ban kiválasztott „év gyümölcse a meggy”, így külön  kategóriaként díjazásra kerül: 

  1. Meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült  kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal 

Nevezési díj: 7.000,- Ft+áfa / termék 

A nevezési díj befizetése feljogosítja a nevezőt a versenyben való részvételre. Az  eredményhirdetéssel egybekötött állófogadáson, a csokoládé- és pálinkakóstolón való  részvételnek kiegészítő részvételi díja van, melyet a rendezvény előtti regisztráció alkalmával  lehet befizetni.  

Nevezési díj befizetés: legkésőbb a minta átadásával együtt készpénzzel, illetve átutalással a  Civilek az Egészségturizmusért és Kulturális Örökségünk Megóvásáért Alapítvány K&H Bank  Zrt.-nél vezetett 10402609-50526650-78561008 számú bankszámlájára a nevezésről kiállított  számla alapján 2023. április 26-ig. Kérjük a közleményben feltüntetni: nevező neve + nevezési  díj. 

 7. A versenyben való részvétel feltételei 

– „Vállakozás” és „Termék” Regisztrációs Lap hiánytalan, pontos kitöltése, és beküldése elektronikus felületen vagy hagyományos módon személyesen, illetve telefonon előre  egyeztetett időpontban. Nevezési időpont: 2023. április 24. (hétfő) 18.00 óráig 

Nevezési díj, és minták beérkezése a határidőig – 2023. április 26. szerda 

A versenyben benevezett termékekhez a kereskedelmi célú pálinkafőzdék, 2008. évi LXXIII.  számú pálinka törvényben rögzített szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott  pálinkának minősülő készítményei használhatóak fel KIZÁRÓLAGOSAN!  

A termékekben felhasznált pálinkák fajtája, mennyisége, alkoholtartalma szabadon választható. A nevezési feltételeknek nem megfelelő minták elutasításra kerülnek! 

Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2023. április 27. csütörtök.  

Helyszín: Panoráma Hotel – Étterem, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 84.  

Kérdéseikkel kapcsolatban keressék Fabulya Attila versenyigazgatót: +36 70 418 5732 vagy  Faragó Andreát a +36 30 522 1679 telefonszámon, illetve a  

szervezes@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen. 

Eredményhirdetés időpontja és helye:  

A XXIII. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül 2023. május 27. szombat 14.00 óra  

Az ünnepélyes eredményhirdetésen való részvétel előzetes regisztrációhoz és részvételi díjhoz  kötött, melyre a díjazottak értesítése után nyílik lehetőség 

 8. A minták átvétele, szortimentbe tétele 

A verseny teljes menete egy előre rögzített szabályrendszer alapján működik, gyakorlatilag  kizárva a szubjektív elemeket.  

A nevező vállalja, hogy a beküldendő minták esetében olyan csomagolástechnikai eszközöket  alkalmaz, melyek segítségével a termékek érzékenységére való tekintettel biztonságosan,  épségben érkeznek meg a szervezőhöz! A beküldött csomagokban fel kell tüntetni a készítő  vállalkozás, és a benevezett minta/minták nevét. Többféle termék esetén, azokat megfelelően  elkülönítve és jelölve, hogy az a versenyszervezők számára egyértelműen beazonosítható  legyen. 

A szervező vállalja, hogy a minták alapanyagát képező csokoládé, és egyéb összetevők  érzékenysége miatt a beérkezett termékeket, az átvételtől a zsűrizés pillanatáig megfelelő  körülmények között (hőmérséklet, páratartalom, fényviszonyok) tárolja!  

A kiíró székházában a beérkezett mintákat nyilvántartásba veszik, illetve azonosítják az  elektronikus nevezési lapon feltüntetett adatokkal, a szortimentbe tétel helyességével.  Mindegyiket titkosított azonosító kódszámmal látja el a rendszer. Ez a szám a beérkezési  sorrend szerint rögzíti a mintákat. Ellenőrzik, hogy a tételek megfelelnek-e a kiírás  feltételeinek, stb., és szükség esetén felveszik a kapcsolatot a beküldővel az esetleges hibás,  nem egyértelmű adatok helyesbítése, tisztázása érdekében. A regisztráció lezárása után a  rendszer kóstolási sorrendbe állítja a mintákat, ezután minden minta megkapja a kóstolási  sorszámát. Összegyűjtik a bizonylatokat és a nevezési díjakat.  

A zsűri tagjai nemzetközileg és országosan is elismert cukrászmesterek, csokoládé mesterek,  nemzetközi csokoládé és pálinkabírálók közül kerülnek ki a versenyigazgató felkérése alapján.  A zsűrizésben csak azon személyek vehetnek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt  bírálatra, megfelelő kondícióban vannak. A bíráló személyt orvosi vizsgálatra kötelezheti a  verseny kiírója. A bírálók az érzékszervi zsűrizés napján egészségesen kötelesek megjelenni  (munkaképesen és cselekvőképesen). A bíráló felső légúti hurut, allergiás rhinitis, egyéb akut  és idült érzékszervi megbetegedése esetén, amely során romlik a szaglás, ízlelés, nem vehet  részt a zsűrizésben.  

A zsűribe való bekerülés feltételei: az igazolt bírálói tapasztalat, korábbi elismert versenyeken  való bírálói tapasztalat, korábbi bírálói képzésen sikeres vizsga.  

Az érzékszervi zsűri tagjait a verseny főszervezője hívja meg, a versenyigazgató, és a zsűri  elnök írásos javaslatának ismeretében. 

A bírálat menete:  

A bírálatban résztvevő zsűritagok a minták előkészítésében nem vehetnek részt, a mintákról  csak a zsűrizés alatt rendelkezésükre bocsátott alábbi információkkal rendelkezhetnek:  

– minta megnevezése (a termék fantázia neve a bírálat során nem jelenik meg, így elkerülendő  a gyártó beazonosítása. A termék kereskedelemben használatos neve csak az  eredményhirdetésen kerül kihirdetésre) 

– a mintához csatolt rövid gyártói receptúra, mely tartalmazza az alapanyagokat, összetevőket (pl. %-os kakaó tartalom), illetve azon gyártástechnológia elemeket, mely során a zsűri  értékelni tudja az eredeti ötlet megvalósítását.  

A benevezett termékhez tartozó receptúra a nevező kizárólagos szellemi tulajdona, az csak  az érzékszervi bírálók részére megtekinthető. A Kiíró mindemellett tudomásul veszi, hogy a  gyártói receptúrák kapcsán szigorú titoktartási kötelezettség terheli. 

– a felhasznált gyümölcspálinka fajtája 

– verseny sorszáma  

A minták a bírálóktól teljesen elkülönített részen vannak sorrendbe téve, az anonimitás betartása érdekében. Oda a bírálatban résztvevő személy a bírálat előtt és közben nem mehet  be! Erről a szervező gondoskodik, és a versenyigazgató felügyeli. 

A versenyigazgató köteles ellenőrizni a személyi feltételeket, valamint azt is, hogy az előkészítő  helyiség, a bírálóhelyiség, továbbá a felhasználásra kerülő eszközök megfelelnek-e az előírt  követelményeknek. Ha nem, akkor felfüggeszti a bírálatot.  

Az adatbázisra építve, a versenyigazgató ütemezésére kapják meg a tételeket a bírálók. A  verseny menete kizárja, hogy egy zsűritag általa készített, vagy érdekeltségi körébe tartozó  termékmintát kapjon bírálatra.  

Minden mintát egyszerre minimum 3 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül,  majd kötelesek konszenzusra jutni. Amennyiben ez nem történik meg, a csúcszsűri hozza meg  a végleges döntést.  

A zsűri a mintákat 50 pontos rendszerben értékeli, illetve szöveges értékelést alkot a termékről.  

A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a minta minősítéséről  készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.  

Bírálólap:  

A zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálja, és pontozza a  termékeket. A főbb értékelési szempontok: 

  1. MEGJELENÉS – ESZTÉTIKA  
  2. SZERKEZETI FELÉPÍTÉS – KÜLSŐ ÉS BELTARTALMI ÉRTÉKEK
  3. KRÉMESSÉG – FŰSZEREK – ALKOHOL – KOMPLEXITÁS
  4. KREATIVITÁS – EGYEDISÉG – INNOVÁCIÓ
  5. ÖSSZBENYOMÁS – HARMÓNIA

Minősítési szintek: 

A zsűri által megítélt pontszámok alapján a benevezett termékek: 

Arany – Ezüst – Bronz minősítésben részesülhetnek. 

Egyéb feltételek:  

Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásban, előkészítésében, felszolgálásban  közreműködik, nem lehet a szak-, illetve a csúcs zsűri tagja.  

A bírálat ütemét és a zsűrik beosztását, a szüneteket a versenyigazgató határozza meg és követi  figyelemmel.  

A versenyigazgató a zsűrit szükség szerint átrendezheti, a verseny ütemén változtathat. .  A versenyigazgatónak nincs jogköre felülbírálnia a zsűrik vagy a csúcs zsűri pontozását.  

Az aranyérmes mintákból kategóriánként az 5 legmagasabb pontszámot elérő vesz részt a  kategória győztes – tételek kiválasztásában. A kiválasztás azon bírálók véleménye alapján  történik, akik nem neveztek a versenyen, illetve nem tartoznak egyetlen vállalkozás  érdekeltségi körébe. Névtelen írásos szavazással történik a verseny végén.  

Szavazategyenlőség esetén új szavazást kell végezni a 2 legtöbb szavazatot kapott termékre. Ha  ez után is megegyezik a szavazatok száma, akkor a versenyigazgató páratlan számú bírálóból  álló csoportot állít fel és megismétli a szavazást.  

A csúcs- és szakmai zsűri tagjait napi díj, teljes ellátás illeti meg.  

A verseny lezárásig minden adatgazda köteles az adatokat kizárólag csak a feladata  elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi  következményeket vonhat maga után!  

Nyilatkozni a versenyről, az eredményekről csak a kiíró engedélyével lehet. 

 9. A Versenyigazgató további feladatai 

∙ A verseny szakmai irányítása, tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának  garantálása.  

∙ A zsűri létszámának meghatározása. 

∙ A mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűrinek.  

∙ Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.  

∙ A verseny kategóriák meghatározása, melyekben kategória győztes hirdethető. A végső  eredmények hitelesítése.  

∙ A versenyben résztvevő termékek anonimitása megőrzésének ellenőrzése, az eredmények  kihirdetéséig. 

  1. A versenyre benevezett termékek minősítése 

Minősítések, érmek, oklevelek:  

Arany – Ezüst – Bronz 

Fődíj: 

⬥ „AZ ÉV PÁLINKÁS BONBONJA” 2023.  

Kategóriagyőztes: 

⬥ „Legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbon”  

az 5 legmagasabb pontszámot elért termékek közül névtelen írásos szavazással, egyszerű  többséggel.  

⬥ „Legjobb meggypálinkás bonbon”  

az 5 legmagasabb pontszámot elértek közül névtelen szavazással, egyszerű többséggel.  

A 2023-as évben lehetőség lesz arany-, ezüst-, bronz- és „ÉV PÁLINKÁS BONBONJA” 2023. éremcímkék rendelésére. Erről részletes tájékoztatást az eredményhirdetést követően fog  küldeni a verseny kiírója.  

 10.  A verseny nyilvánossága 

A kiíró törekszik arra, hogy a verseny a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást  élvezze. 

Az eredményhirdetésre 2023. május 27-én kerül sor Gyulán, ünnepélyes díjátadó keretében, a  lehető legnagyobb sajtónyilvánossággal. A díjátadón lehetőség kívánunk biztosítani az  aranyérmes termékek megismerésére, szakmai tapasztalatcserére.  

Mindazonáltal célszerű az egységes véleménynyilvánítás céljából a következőket leszögezni:  

Az egész versenyről hivatalos tájékoztatást csak a kiíró adhat. A verseny szakmai kérdéseiről  pedig a versenyigazgató, de csak az eredmény kihirdetését követően.  

A versenyről, vagy annak lebonyolításáról egyéb résztvevők, vagy érintettek csak az általuk  képviselt gazdasági, állami vagy társadalmi egység nevében nyilatkozhatnak, a  versenyszabályzat előírásainak betartása mellett.  

A versenyre nevezők, a mintájuk beadásával tudomásul veszik, hogy a versenyen elért  pontszámukkal, eredményükkel szemben reklamációnak nincs helye.  

A versennyel kapcsolatos minden jog a kiírót illeti meg.

Szólj hozzá

magyar verseny