Ez a Balaton Fagyija verseny 2022-es győztese és itt a fagyi receptje!
A Balatoni Turizmus Szövetség immár 9. alkalommal hirdette meg a Balaton Fagyija versenyt. A versenyre összesen 15 fagyikölteményt neveztek be a Balaton környéki cukrászdák, fagylaltozók. A zsűri Balatonföldváron, a csodálatos balatoni panorámával rendelkező Balaton Klub teraszán hirdetett eredményt. Az idei évben a balatonakarattyai Sissi Fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával" fagyija nyerte el a Balaton Fagyija címet. A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó „Füredi Napfény” fagyija, a marcali Mester Étterem, Cukrászda „Pálmalevél fagylalt feketeribizli jellyvel" fagyija és a balatongyöröki Promenád Kávéház "Cserszegi Álom" fagyija pedig különdíjat kapott a zsűritől. Forrás és kép: balatonfagyija.hu
Aki szeretné maga is elkészítheti! A recept:
Alap:
700g tej
145g cukor
50g dextróz
70g sovány tejpor
30g tejszín
5g természetes stabilizátor
A 45 °C fokos meleg tejbe az előzőleg összekészített szárazanyagokat belekeverjük, botmixerrel
emulgáljuk, 85 °C-ig főzzük, a lehűtött alapba turmixolunk 300 g diópasztát, levendulával ízlés szerint
ízesítjük.
Levendulás eper:
500 g eper
360g cukor
1g pektin
citromlé és levendula ízlés szerint
A hozzávalókat összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.