Új magyar desszert születik Széchenyi néven! Cukrásztörténeti pillanat!
A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány idén egy különleges desszertpályázatot hirdet. A kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hozzájárulásával és támogatásával használhatja a Széchenyi nevet. Így nemcsak egy új magyar desszert születik, hanem ez egy cukrásztörténelmi pillanat is egyben, hiszen a „legnagyobb magyar” nevét viselheti a győztes desszert!
A pályázat fővédnöke: Dr. Nagy István agrárminiszter
„Több barátot szerez a terített asztal, mint a helyes gondolkodás.” – fogalmazott Publilius Syrus több mint kétezer évvel ezelőtt. A díszétkezések menüsorának megkoronázása a desszert, ezért különösen fontos, hogy a világ bármely tájáról érkező vendégek jó szájízzel gondoljanak a magyarok asztalánál töltött órákra.
Célunk a vendéglátással egybekötött protokollalkalmak során kínálható egyedi desszertet, vagy akár egy desszert családot életre hívni, mely a nemzetközi vendégek számára ideális választás lehet hazánk tradicionális értékeinek és kreativitásának a prezentálására.
A pályázatra olyan cukrászati alkotásokat várunk, melyek alapvetően magyar alapanyagokból állnak, Magyarországhoz köthetők. Az alapanyagok kiválasztásánál javasoljuk a nemzeti értékek (pl. szatmári szilvalekvár, újfehértói fürtös meggy, gönci kajszibarack, gyógynövények), megyei és települési értéktárban lévő, illetve a Hungarikumok (pl. magyar akácméz, alföldi kamillavirágzat, magyar pálinkák és minőségi magyar borok – az Egri Bikavér vagy a Tokaji aszú, kalocsai vagy szegedi fűszerpaprika-őrlemény) felhasználását.
Ismereteink szerint Széchenyi kedvelte a kakaót, a csokoládét, a kávét, a pezsgőt, a szilvát, a teát, a fűszereket és gyógynövényeket, ezért javasolt, mint „járulékos anyagokat” felhasználni a nevezett termékekben.
Az értékelést és a kiválasztást kétfordulós zsűrizéssel szervezzük, melyben a szakmai zsűri mellett protokollszakemberek, diplomaták és ismert személyiségek is részt vesznek.
A pályázat kategóriagyőztes mestereit és desszertjeiket a Gróf Széchenyi Család Alapítvány által szervezett 2022. évi Széchenyi-díj átadóján fogjuk bemutatni idén szeptemberben.
A pályázat nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Magánszemélyek nevezését nem tudjuk fogadni! Minden pályázó kategóriánként maximum 2 db termékkel nevezhet!
Koprodukcióban készült, több szakember ötlete és összefogása révén született süteménnyel is lehet nevezni! A csapattagokat a nevezési lapon kérjük megnevezni!
Nevezési határidő: 2022. május 15.
A nevezéseket a cukraszat@cukraszat.net e-mail címre várjuk.
Kérjük, olvassák el a teljes és részletes versenykiírást a cukraszat.net oldalon!