A csokoládé megdöbbentő hatása
A Neurology legutóbbi számában megjelent kutatás során a stockholmi Karolinska Intézet kutatói Susanna Larsson vezetésével több mint 37 ezer férfit követtek legalább tíz éven keresztül, és kimutatták, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztó alanyokban 17 százalékkal alacsonyabb a stroke előfordulásának kockázata, mint azokban, akik egyáltalán nem fogyasztottak csokoládét.
A csokoládéban fellelhető flavonoidokat a korábbi kutatások a szívbetegség csökkent kockázatával, valamint a jobb mentális teljesítménnyel is összefüggésbe hozták. A kutatók szerint antioxidáns, véralvadásgátló, gyulladásellenes és koleszterincsökkentő hatása miatt a szív-érrendszeri megbetegedések ellen is védelmet nyújt.
Dr. Richard Libman, az amerikai Cushing Idegtudományi Intézet szakértője azonban a legújabb kutatás alapján nem küldené betegeit azonnal az édességboltba. – Az ilyen megfigyeléses vizsgálatok eredményeivel mindig nagyon óvatosan kell bánni – mondja a kutató. – Bár a kutatás kapcsolatot mutat a csokoládéfogyasztás és a stroke kockázatának csökkenése között, semmi sem utal ok-okozati összefüggésre.
Ahhoz, hogy a stroke kockázatának csökkentését valóban alá lehessen támasztani, olyan randomizált kísérletet kellene végezni, amelyben az alanyok egy része csokoládét fogyaszt, a többiek pedig nem. Több évig kellene követni őket, hogy tényleg kiderüljön, vajon a csokoládé gyakorol-e ilyen hatást.
Dr. David Katz, a Yale Egyetem prevenciós központjának igazgatója azonban egyetért azzal, hogy a mértékletes csokoládéfogyasztás jót tehet a szívnek. Egyértelmű tudományos adatok igazolják a keserű csokoládé szívbarát hatását, és mivel a szívbetegség és a stroke kockázati tényezői nagyon hasonlók, logikusnak tűnik, hogy a csokoládé az agyérgörcs ellen is védelmet nyújthat – tudtuk meg a MediPress híréből.
A csokoládé kalória-, zsír- és cukortartalmát figyelembe véve azonban a vörös borhoz hasonlóan ez esetben is igaz a mondás: a több nem feltétlenül jobb. Jelenleg is folynak a kutatások az optimális csokoládé „dózis” meghatározására, addig azonban elfogadhatjuk, hogy körülbelül 30 milliliternyi, legalább 60 százalék kakaótartalmú csokoládé fogyasztása az ideális naponta. Forrás: Otvenentul.hu