2012. aug 20.

Feltalálták a zsírmentes csokoládét!

írta: csokoholiszta
Feltalálták a zsírmentes csokoládét!

Egy hétfőn közzétett brit tanulmány szerint egy kutatócsoport felfedezte, hogy miként cserélhető gyümölcslére a csokoládé zsírtartalma, anélkül, hogy ez befolyásolná az édesség állagát. A Warwick Egyetem kutatói egy tudományos folyóiratban közölt cikkben számoltak be róla, hogy a vegyészeik sikeresen eltávolították a kakaóvajat és zsírt a csokoládéból, és apró, mintegy harminc mikron átmérőjű gyümölcslécseppekkel helyettesítették azokat. A vegyészek szerint ezzel az eljárással akár ötven százalékkal is csökkenthető egy tábla csokoládé zsírtartalma.

A Journal of Materials Chemistry-ben közzétett tanulmány szerint az eljárás nem befolyásolja az édesség állagát, ami elsősorban a magas zsírtartalmú alapanyagoknak köszönhető. A kutatók mindezt úgy érték el, hogy a zsírt és a kakaóvajat olyan, úgynevezett polimorf tartalommal helyettesítették, amelynek a kristályszerkezete nagyon hasonlít a zsír szerkezetéhez; ettől lesz a csokoládénak fényes felülete és sajátos csillogása, és ezért olvad olyan finoman a szájban. Problémát legfeljebb az jelenthet, hogy az édesség végleges formájában gyümölcsös ízűvé válik, de a kutatók szerint ez a probléma orvosolható, ha vizet és C-vitamint használnak gyümölcslé helyett.

A Warwick Egyetem professzora, dr. Stefan Bon, a tanulmány vezető szerzője szerint mindenki imádja a csokoládét, amely sajnos rengeteg zsírt tartalmaz. Bon szerint az volt a céljuk, hogy olyan csokoládét készítsenek, amely megőrzi az édesség állagát, de zsír helyett gyümölcslevet tartalmazzon, hogy kevésbé legyen hizlaló. Bon megjegyezte, hogy a tanulmány célja egy egészségesebb édesség előállítása volt; a kutató reméli, hogy az élelmiszeripar fantáziát láthat az ízletes, zsírszegény csokoládéban, és a módszerüket szélesebb körben is alkalmazni fogják. Forrás: Index.hu

Szólj hozzá

tudomány