2024. máj 24.

Ők lettek az Év Fagylaltja verseny 2024-es győztesei

írta: csokoholiszta
Ők lettek az Év Fagylaltja verseny 2024-es győztesei

tokmag.jpgÉV FAGYLALTJA VERSENY 2024. - EREDMÉNYEK 
A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.
A verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.

A Gyermeknap előtti pénteken különböző gyermek programok is szórakoztatták a látogatókat a nap folyamán, vendéglátónk, Kecskemét Megyei Jogú Város jóvoltából. A város tiszteletére egy új kategóriát is hirdetett az Ipartestület: a „Sárgabarack fagylalt kategóriát”. Ezzel a kategóriával a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt összesen 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.

A Közönség zsűri tagjai voltak:
Hajduch-Szmola Patrik, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség lelkésze, Wittman Krisztián, magyar válogatott kosárlabdázó, a KTE Kosárlabda Klub csapatkapitánya, Szabó Dorottya, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, Varga-Huszti Máté, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Megyei TIT szakmai igazgatója, Jánosi István önkormányzati képviselő, sportért felelős tanácsnok.

A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt, a pikánsan ízesített sárgabarack fagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.

A fagylalt bemutatókon a tavalyi győztes „Sütőtökös mandula fagylalt dió variációkkal” mellett „Magas gyümölcs és rosttartalmú sorbeteket és zöldségfagylaltokat” is megismerhettek a látogatók, valamint bemutatkozott a Gelato World Cup – Fagylalt Világbajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „Karamellizált fehércsokoládé fagylalt exotic szósszal és mandularopogóssal” fagylaltja is.

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

- Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Bronzérem: SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)
- Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
- Ezüstérem: MÁNGÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
- Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
„Sárgabarack” kategória:
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.
- Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
- Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL – Kádár Ferenc – m-Gel Hungary Kft., Budapest
- Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: MÉZES MADZAG – Nagy László – Békás Kft., Budapest
- Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
- Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft., Budapest
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM)
- Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET – Horváth Diána – m-Gel Hungary Kft., Budapest
- Bronzérem: VÉRNARANCS – Gangel András – m-Gel Hungary Kft., Budapest
Különdíjak:
- Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
- Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK – Pokoraczki Ágnes – Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
Szólj hozzá

fagylalt magyar verseny fagyi