2023. feb 01.

Különleges elvárásoknak kell megfeleljen az idei Magyarország tortája!

írta: csokoholiszta
Különleges elvárásoknak kell megfeleljen az idei Magyarország tortája!

327612957_568200974985937_8556522930140278389_n.jpegIdén is megrendezik az Ország Tortája versenyt. A verseny kiírás idén újdonsággal bővült. A felhívást itt közöljük:

Magyarország Tortája 2023. – Versenykiírás - ÚJDONSÁGOKKAL 
A Magyar Cukrász Ipartestület 2023. évre is meghirdeti a „Magyarország Tortája” versenyt.
A pályázat továbbra is nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások. Magánszemélyek nevezését nem tudjuk fogadni.
Minden versenyző maximum 2 db tortával nevezhet.

A nyertes torta lesz 2023. év Magyarország Tortája. A nyertes receptet az idei évben is csak az Ipartestület tagjai számára biztosítjuk, a meghatározott feltételek szerint, akik a tortát augusztus 20.-tól árusíthatják. A magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várunk.

Új, kreatív ötletek mellett, várjuk azokat a specialitásokat is, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfelelnek az idei versenykiírásnak.

Idei versenyünk újdonsága, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kell használni a nevezett tortáknál:
- újfehértói fürtös meggy,
- kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,
- tokaji aszú,
- magyar akácméz,
- gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű)
A nevezett torták:
- 22-24 cm átmérőjű kerek, illetve egy tortakarikához hasonló méretű (pl.: 20x20 cm-es, vagy 18x25 cm-es) szögletes alakúak lehetnek (a szögletes tortáknál maximum 5 cm-es magasságot ajánlunk)
- hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket, hogy jobban képviselje a torta a magyar cukrászati hagyományokat,
- magasságuk dekorációval együtt maximum 8 cm lehet.
Értékelési szempontok: íz, ízek harmóniája: 55 pont, megjelenés, küllem: 15 pont, technológia/praktikum/kreativitás: 10 pont, állag/textúrák/vágási felület: 20 pont.
Az értékeléskor a nevezett torták készítői a zsűri előtt nem ismertek, az első fordulóban anonim a verseny. Az első zsűrizési körből 5 torta jut tovább a döntőbe. A döntő zsűrizésnél az utolsó fordulóba jutott tortákat a zsűrizés helyszínén, az Ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni.
A nyertes pályázó a Magyar Cukrász Ipartestülettől kupát és oklevelet kap, valamint az eddigi tapasztalatok alapján nagy médiaérdeklődésre (rádió, televízió, online és nyomtatott sajtó) számíthat. A médiafelkérések elfogadása a nyertes versenyző és a szakma különös érdeke, így a nyertes pályázótól elvárt kötelezettség!
A 2020-ban alapított Hagyományőrző Különdíjat idén is szeretnénk odaítélni!
A Zsűri döntése alapján a Hagyományőrző Különdíjat az a pályázó kaphatja meg, aki a magyar cukrászat hagyományait legjobban megjeleníti a nevezett termékében, a felhasznált alapanyagokban és a technológiában. Várjuk a vajkrémmel készített torták nevezését is!
A teljes és részletes versenykiírást és a nevezési lapot honlapunkról tölthetik le (www.cukraszat.net). Kérjük, olvassák el figyelmesen, csak a teljes versenykiírásban foglaltak szerint leadott nevezések érvényesek.
Nevezései határidő: 2023. március 31.
Várjuk a kedves Kollégák nevezését!
Szólj hozzá

magyar verseny torta Magyarország Tortája