2022. feb 04.

Ma van a Nutella világnap - Elmeséljük a Nutella történetét!

írta: csokoholiszta
Ma van a Nutella világnap - Elmeséljük a Nutella történetét!

nutellanap.jpegNutella Napot 2007-ben Sara Rosso indította el kizárólag internetes szerveződésként. Később a Ferrero cég a tevékenység befejezésére szólitotta fel, ám a tárgyalások során megyeggyeztek és így már a Nutella gyártó is támogatja.

A Nutella története valójában Napóleonhoz és Hitlerhez nyúlik vissza. A francia császár 1806-ban kereskedelmi embargó alá vonta Angliát, így próbálva megroppantani a birodalmat gazdaságilag, és végső soron megnyerni a róla elnevezett háborút. Ennek a bojkottnak nem várt mellékhatása volt, hogy Európán eluralkodott a csokoládé- és kakaóhiány, mivel az nagyrészt a brit gyarmatokról, Anglián keresztül érkezett a kontinensre. Az olasz cukrászok ekkor találták ki kényszerűségből, hogy az iszonyúan drágává váló csokoládét olcsó darált mogyoróval dúsítsák. Így született meg a gianduja fantázianevű mogyorós csokikrém, amit csaknem másfél évszázaddal később, a második világháború (újabb csokihiány) alatt újított fel Pietro Ferrero.

Pietro Ferrero egy pékség tulajdonosa volt Alba városában, Olaszország mogyorótermesztéséről ismert vidékén. Termékének első, 300 kg-os, akkor még szilárd állagú adagját 1946-ban, Pasta Gianduja néven adta el. 1951-ben Supercrema névvel alkotta meg az édesség új, krémesebb változatát.

1963-ban Ferrero fia, Michele Ferrero azzal a szándékkal újította meg a Supercremát, hogy egész Európában ismert termék legyen. Módosította az összetételét és átkeresztelte Nutella névre. Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat. A termék azonnal sikert aratott, és továbbra is széles körben népszerű.

A Nutellát Magyarországon 1995-ben kezdte el értékesíteni a Ferrero.

A Nutella fő összetevője a cukor, növényi olaj (31%, nagyrészt pálmaolaj), mogyoró (13%), kakaó és a sovány tej. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban szóját is tartalmaz. Nutellát számos országban "mogyorós krémként" forgalmazzák. Az olasz jog szerint nem lehet "csokoládékrém" címkével ellátni, mivel nem felel meg a kakaó szárazanyag tartalom minimális kritériumainak. A Ferrero a mogyoró globális kínálatának 25 százalékát használja fel.

2017 novemberében a vállalat kicsit módosította a receptet, növelve a cukor és a sovány tejpor tartalmát. Mivel a termék színe világosabb lett, a hamburgi fogyasztóvédelmi központ becslése szerint a kakaó tartalma is csökkent. A recept módosítása miatt, egyes fogyasztók "felháborodtak". A Nutellán a kakaótartalom nincsen feltűntetve, így nem tudják, hogy valóban megváltozott-e a kakaó aránya?!

A hagyományos piemontei recept alapján, körülbelül 71,5% mogyorópépet és 19,5% csokoládét tartalmazó keverék volt. (Forrás: Wikipédia)

A Nutellának számos utánzata is megjelent, de annak ellenére, hogy némelyik olcsóbb is volt mégsem sikerült legyőzni a Nutellát.

Szólj hozzá

külföld nutella