2021. máj 12.

Cékla, tejföl és paprika is felbukkant a Magyarország Tortája 2021 verseny tortáiban!

írta: csokoholiszta
Cékla, tejföl és paprika is felbukkant a Magyarország Tortája 2021 verseny tortáiban!

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a "Magyarország Tortája" versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére

A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. Az Ipartestület új arculatához illő logót kapott a verseny a jubileumi alkalomra, melyet idéntől használnak a verseny kommunikációja során.

Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Az idei versenyre 33 torta nevezése érkezett, ami messze túlszárnyalta a szervezők várakozását. Érdekesség, hogy idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit ezek képviselték. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl több versenytortában szerepet kapott idén. Megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika.

Újdonság volt, hogy idén nem csak kerek tortákkal lehetett nevezni, hanem szögletes tortákkal is. Többen éltek ezzel a lehetőséggel, több modern formájú és újhullámos díszítésű torta versengett a továbbjutásért. 

Az idei döntős torták a következők:
ARANY RIBISZKE – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
NAPRAFORGÓ – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
LÚDAS MATYI – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)
SZABACSI RUBATÓ – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
ŐSZI PITYMALLAT – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Budapest)

magyarorszag-tortaja-verseny-2021-jelolt.jpg
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával 2021. évre meghirdette a „Magyarország Tortája” verseny alkategóriájaként az „Egy a Természettel” versenyt, melynek győztese lesz a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája.

Olyan új, kreatív sütemények nevezését várta az Ipartestület, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.

A versenymunkákban fel kellett használni az alábbi öt alapanyagból legalább egyet:
áfonya
gesztenye
csipkebogyó
mogyoró
bodza

A felhasználásra javasolt további alapanyagok az alábbiak voltak:
homoktövis, málna, szeder, szamóca, berkenye,
pálinkák, likőrök, minőségi magyar borok,
szarvasgomba, vargánya, kakukkfű, kapor, menta, fenyőmag,
méz, kamilla, levendula, turbolya, mandula, citromfű

Izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a nevezett tortákban szinte az összes felsorolt hozzávaló előfordult, harmonikus ízkombinációkban.

A versenyzők bebizonyították, hogy a magyar cukrászok ezer szállal kötődnek a természethez és a természet adta csodás alapanyagokhoz.

A döntőbe jutott torták a következők:
NIMRÓD – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
KIKELET – Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu)
HUNYADI HUSZÁR HISTÓRIA – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
CSODASZARVAS – Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest)
ERDEI KISVASÚT – Sulyok Ágoston (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
erdei_kisvasut.jpg
A szakmai zsűri a Magyarország Tortája versenyhez hasonlóan ebben a versenyben is három forduló után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Újításként a versenyzőknek a második fordulóra a torta modern, egyszemélyes desszert változatát is el kell majd készíteniük. 

A döntőben a tortákat az Ipartestület bemutató műhelyében, élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

A 3 verseny 5-5 döntős tortája ide kattintva látható!
Nézd meg mind a 15 tortát!

Természetesen Magyarország Cukormentes Tortája is kiválasztásra kerül idén.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra. 


A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

Beszterce rózsája - Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső 
Erdei Nimfa - Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
Havasi Málna- REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szedresem - AMI Süti, Monor
Zserbó Cukormentesen - REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
beszterce_rozsaja_2.jpg

Szólj hozzá

kreatív magyar verseny kézműves torta cukormentes 2021 Magyarország Cukormentes Tortája Magyarország Tortája